Uw docent Gebarentaal

Foto: Ingrid Janssen

 Jolita Kroon

Mijn eigen wens om meer te beleven bracht mij in contact met gebarentaal. Ik heb de HBO-opleiding Tolk/Docent Nederlandse gebarentaal gevolgd. Daarna werkte ik als tolk en volgde ik docenteninstructies voor de modules Nederlands met Gebaren. Deze cursussen geef ik inmiddels twaalf jaar bij gezinnen thuis in opdracht van het maatschappelijk werk voor doven en slechthorenden. Daarnaast werk ik als begeleider van taalgroepen bij Stichting Afasiecentrum Noord-Limburg (sinds 2014 woon ik met mijn gezin, paarden, honden en andere dieren in een dorp bij Horst aan de Maas). Vanuit dezelfde wens om te groeien is mijn manier van leven de laatste jaren volop in ontwikkeling, gevoed door mijn studies bij de internationale Association Sparta Riserva (voorheen Learning Animals). Ik geloof dat ieder levend wezen, mens of ander dier, méér is dan een soort of een categorie, en daarmee het recht heeft de hoofdpersoon in zijn/haar eigen leven te zijn. Het kunnen geven en volgen van de cursus NmG via Cursus en Training Venray maakt in dat opzicht ook weer ruimte voor ieders eigen beleven, in plaats van je staande te houden in een normatieve maatschappij.