Kunstgeschiedenis

 

niveaudagtijdstipstart lesprijs
Kunst van de 20e eeuwdonderdag10.00-12.00 uur4 oktober 201810x€ 195,00
Basiscursus – Van prehistorie tot middeleeuwen* donderdag10.00 – 12.00 uur10 januari 201910x€ 195,00
Basiscursus – Van Renaissance tot moderne tijd*gepland voor najaar 201910x€ 195,00
  
De futuristendonderdag19.00-21.00 17, 24, 31 mei 20183x
4 Nederlandse musea (2)  woensdag19.30-21.3004 okt. 20173x
Kunstige vrouwen  Nieuwwoensdag19.30-21.3022 nov. 20173x
3 Nederlandse musea (1)donderdag10.00-12.0007 dec. 20173x

“Het doel van de kunst is niet het uiterlijk van dingen weer te geven, maar het innerlijk… dat is de echte werkelijkheid.”- Aristoteles

 • Voor informatie over uw docent klik hier.
 • Heeft u vragen over de cursus: stuur een mail.
 • * De Basiscursus bestaat uit twee delen (zie verderop voor meer informatie). Naar wens kunt u beide delen volgen óf slechts één. De volgorde maakt daarbij niet uit. – voorkennis is niet nodig.
 • Het inschrijfformulier vindt u onderaan deze pagina.

OVER DE CURSUSSEN:

vanaf 4 oktober 2018: Kunst van de 20e eeuw

Robert Rauschenberg - Retroactivo II, 1963

Robert Rauschenberg, Retroactivo II (1963)

In de 20e eeuw volgen de verschillende kunststromingen elkaar snel op. Ze zijn niet los te zien van de historische context. Zo reageren de Duitse expressionisten aan het begin van de 20 eeuw op het in hun ogen verstikkende, burgerlijke klimaat en maken de kunstenaars van Dada korte metten met de artistieke tradities van vóór de Eerste Wereldoorlog. En door de Tweede Wereldoorlog wordt de rol van Parijs als ‘artistiek centrum van de wereld’ overgenomen door New York: Amerikaanse kunstenaars slaan nieuwe, revolutionaire wegen in, zoals Jackson Pollock (zijn drippings zijn wereldberoemd) of Andy Warhol (zijn Brillo-boxes werden ooit door de douane in beslag genomen omdat men dacht dat het om reclamemateriaal ging!). 

Nieuwe kunstvormen worden ontwikkeld: de performance (Yoko Ono shockeerde in 1964 met haar Cut Piece; Joseph Beuys liet zich 24 uur opsluiten met een coyote), land art, conceptuele kunst, videokunst!

In 10 bijeenkomsten zullen we aan de hand van dia’s een verrassende reis langs de meest opvallende kunstwerken uit de recente kunstgeschiedenis maken!

 

vanaf 10 januari 2019 – Basiscursus: van prehistorie tot renaissance

Cursus en Training Noord-Limburg, Volksuniversiteit Venray, kunstgeschiedenis, Horst, Boxmeer, Sevenum, Overloon, Oostrum, Leunen, renaissance

Mona Lisa

Kunst en cultuur interesseren u. Maar u weet er niet veel van of u weet niet goed waar te beginnen? Of hoe u kunstwerken in hun context kunt plaatsen? Eigenlijk zou u er meer van willen weten? Een kijkje in de keuken, om zo te zeggen. Maar hoe?

Schrijf u dan in voor 10 lessen Basiscursus en leer hoe spectaculair kunst kan zijn.  Uw docent Eileen Meijer neemt u mee op reis naar ‘ons’ verleden. De belangrijkste periodes en stromingen van de (westerse kunstgeschiedenis passeren de revue aan de hand van dia’s, vergezeld van mooie achtergrondverhalen en duidelijke uitleg. Natuurlijk is er ook voldoende ruimte voor uw vragen.

 

Cursus en Training Noord-Limburg, Venray, Horst, Sevenum, Oostrum, Overloon, Deurne, Boxmeer, moderne kunst, kunstgeschiedenis

Marta Pan – Eend

Of u nou start met 10 lessen Basiscursus Oude tijd óf 10 lessen Basiscursus Van Renaissance tot moderne tijd, dat maakt niet uit. U begint in ieder geval aan een spannende en interessante reis door de tijd. Na het volgen van de basiscursus heeft u kennis gemaakt met de belangrijkste stromingen uit de westerse kunstgeschiedenis.

 

 

In de Basiscursus Van prehistorie tot renaissance starten we met de prehistorische grotschilderingen van Altamira en Lascaux.  Via de oude Egyptenaren, Mesopotamiërs, Grieken en Romeinen, belanden we aan het eind van deze reeks bij de kunst van de middeleeuwen. De zogenaamde ‘Vlaamse Primitieven’ markeren de overgang naar de nieuwe tijd.

najaar 2019 – Basiscursus: van renaissance tot moderne tijd

De Basiscursus Van Renaissance tot moderne tijd is gepland voor het najaar van 2019.Cursus en Training Noord-Limburg, Venray, Horst, Sevenum, Oostrum, Overloon, Deurne, Boxmeer, moderne kunst, kunstgeschiedenis

We beginnen dan met de ‘nieuwe tijd’ die aanbreekt met de renaissance. Van Florence en Rome reizen we naar Parijs, de Nederlanden en Spanje, waar prachtige voorbeelden van barokkunst te ontdekken zijn. Via de 19e eeuwse  romantiek komen we tenslotte uit in onze eigen tijd.

Deze cursus sluit aan op de Basiscursus: van prehistorie tot nieuwe tijd, maar is los daarvan te volgen.

17 mei 2018 – Futurisme (1909-1916)

“Een auto met jankende motor is mooier dan de Nike van Samothrake”, aldus Filippo Marinetti, de voorman van de Futuristen.

Cursus en Training Noord-Limburg, Horst, Venray, moderne kunst, Italië, futurisme

Luigi Russolo, Dynamiek van een automobiel, ca. 1913 (Parijs, Centre Pompidou)

Aan het begin van de vorige eeuw werden de kunsten danig opgeschud! In de aanloop naar de Eerste Wereldoorlog zette een groep jonge Italiaanse kunstenaars en schrijvers alle tradities overboord en ontwikkelde een nieuwe kunst die in hun ogen paste bij de moderne tijd. Het zijn de laatste jaren van het belle époque: een periode van grote technologische veranderingen en uitvindingen (elektrisch licht, de auto, de zeppelin, schrijfmachine). De dynamiek van dat moderne leven wordt de inspiratiebron voor Balla, Boccioni, Severini e.a.

Waar haalden zij hun ideeën vandaan? Hoe zag de nieuwe literatuur eruit? Hoe vernieuwend zijn de futuristische schilders? Hoe klinken Russolo’s intonarumori ? (En tja, wat zijn dat eigenlijk?).

In een korte cursus van drie bijeenkomsten zullen Chiarangela van Lieshout (docente Italiaans) en Eileen Meijer (docente kunstgeschiedenis) proberen een antwoord te geven op deze en andere vragen.

 4 Oktober 2017 – Vier Nederlandse musea (2)

Op drie woensdagavonden nemen we opnieuw een paar Nederlandse kunstmusea onder de loep. Wat is de geschiedenis van deze musea en hoe is hun collectie tot stand gekomen?Natuurlijk komen ook de belangrijkste stukken uit die collectie aan bod.

Deze keer: Museum Boymans van Beuningen in Rotterdam en het Gemeentemuseum in Den Haag. Als tweeluik het Museum in Arnhem en museum MORE in Gorssel.

22 November 2017 – Kunstige vrouwen – vrouwen in de kunst

Franz von Stuck, Die Sünde (1893)

Op verschillende manieren zijn vrouwen voor de kunst(geschiedenis) van belang geweest. Hoewel in de minderheid zijn er in de loop van de eeuwen wel degelijk vrouwelijke kunstenaars geweest! Maar waarom zijn het er zo weinig, en waarom weten we vaak niet veel over hen?
Ook als muze, als inspiratiebron hebben vrouwen een grote rol gespeeld? En wat te denken van al die verschillende ‘typen’ vrouwen die eeuwenlang in allerlei variaties zijn verbeeld: als heilige, verleidster,  femme fatale, of als personificatie van een abstract begrip, enz.
Dan zijn er nog de galeriehoudsters en verzamelaarsters die aan de basis stonden van menige carrière van mannelijke kunstenaars: zonder Peggy Guggenheim hadden we misschien nooit wat van Jackson Pollock gehoord!

In drie bijeenkomsten komt een  aantal van deze vrouwen aan bod.

7 December 2017 – Drie Nederlandse musea (1)

Na een korte schets van de geschiedenis van het verzamelen en het ontstaan van musea, bekijken we drie Nederlandse kunstmusea ‘van binnen en van buiten’: het Groninger Museum, Museum Kröller-Müller op de Veluwe en het Mauritshuis in Den Haag.

Locatie cursus

De cursuslocatie is gelegen nabij het centrum van Venray en gemakkelijk bereikbaar. Er is voldoende parkeergelegenheid. Omdat  niet alle cursussen van Cursus en Training Noord-Limburg op dezelfde locatie worden gegeven, ontvangt u na inschrijving de exacte cursuslocatie.


Inschrijfformulier cursus Kunstgeschiedenis

 • Inschrijven verplicht tot betaling van het cursusgeld! Zie Algemene Voorwaarden.
 • Na inschrijving ontvangt u een mail met alle informatie over de cursus en de factuur, dat kan soms enige tijd duren.
 • Door versturen verklaart u zich akkoord met inschrijven voor de cursus en het ontvangen van de nieuwsbrief.

Belangrijk

 • De genoemde prijs is de prijs zonder eventuele extra kosten te betalen aan de docent, zoals vermeld bij de cursusinformatie.
 • Na inschrijving op een cursus zijn de Algemene Voorwaarden van toepassing.
 • U kunt zich niet online inschrijven als u niet over een e-mailadres beschikt.
 • Inschrijven verplicht tot betaling van het cursusgeld! (zie algemene voorwaarden).
 • Na inschrijving ontvangt u tevens de nieuwsbrief, zodat u op de hoogte blijft. Wenst u die niet meer te ontvangen, dan kunt u zich bij de eerste nieuwsbrief heel eenvoudig uitschrijven.
 • Verwerking van persoonsgegevens geschiedt conform de regelgeving van de AVG.

Let op! Na verzending van het ingevulde inschrijfformulier aan Cursus en Training Noord-Limburg, ontvangt u een bevestigingsmail. In die email staat onder meer informatie over: betaling, het cursusmateriaal en waar u dat kunt bestellen. Hou dus na het verzenden van uw inschrijfformulier uw email in de gaten! Controleer ook uw spambox.

 

 

 

 

 

 

 

* De foto’s op deze pagina zijn afkomstig van Wikipedia.