Kunstgeschiedenis

 

niveaudagtijdstipstart lesprijs
Kunst van de 20e eeuwdonderdag10.00-12.00 uur4 oktober 201810x€ 195,00
Basiscursus – Van prehistorie tot middeleeuwen* donderdag10.00 – 12.00 uur10 januari 201910x€ 195,00
Basiscursus – Van Renaissance tot moderne tijd*gepland voor najaar 201910x€ 195,00

“Het doel van de kunst is niet het uiterlijk van dingen weer te geven, maar het innerlijk… dat is de echte werkelijkheid.”- Aristoteles

 • Voor informatie over uw docent klik hier.
 • Heeft u vragen over de cursus: stuur een mail.
 • * De Basiscursus bestaat uit twee delen (zie verderop voor meer informatie). Naar wens kunt u beide delen volgen óf slechts één. De volgorde maakt daarbij niet uit. – voorkennis is niet nodig.
 • Het inschrijfformulier vindt u onderaan deze pagina.

OVER DE CURSUSSEN:

vanaf 4 oktober 2018: Kunst van de 20e eeuw

Robert Rauschenberg - Retroactivo II, 1963

Robert Rauschenberg, Retroactivo II (1963)

In de 20e eeuw volgen de verschillende kunststromingen elkaar snel op. Ze zijn niet los te zien van de historische context. Zo reageren de Duitse expressionisten aan het begin van de 20 eeuw op het in hun ogen verstikkende, burgerlijke klimaat en maken de kunstenaars van Dada korte metten met de artistieke tradities van vóór de Eerste Wereldoorlog. En door de Tweede Wereldoorlog wordt de rol van Parijs als ‘artistiek centrum van de wereld’ overgenomen door New York: Amerikaanse kunstenaars slaan nieuwe, revolutionaire wegen in, zoals Jackson Pollock (zijn drippings zijn wereldberoemd) of Andy Warhol (zijn Brillo-boxes werden ooit door de douane in beslag genomen omdat men dacht dat het om reclamemateriaal ging!). 

Nieuwe kunstvormen worden ontwikkeld: de performance (Yoko Ono shockeerde in 1964 met haar Cut Piece; Joseph Beuys liet zich 24 uur opsluiten met een coyote), land art, conceptuele kunst, videokunst!

In 10 bijeenkomsten zullen we aan de hand van dia’s een verrassende reis langs de meest opvallende kunstwerken uit de recente kunstgeschiedenis maken!

vanaf 10 januari 2019 – Basiscursus I: van prehistorie tot renaissance

Cursus en Training Noord-Limburg, Volksuniversiteit Venray, kunstgeschiedenis, Horst, Boxmeer, Sevenum, Overloon, Oostrum, Leunen, renaissance

Mona Lisa

Kunst en cultuur interesseren u. Maar u weet er niet veel van of u weet niet goed waar te beginnen? Of hoe u kunstwerken in hun context kunt plaatsen? Eigenlijk zou u er meer van willen weten? Een kijkje in de keuken, om zo te zeggen. Maar hoe?

Schrijf u dan in voor 10 lessen Basiscursus en leer hoe spectaculair kunst kan zijn.  Uw docent Eileen Meijer neemt u mee op reis naar ‘ons’ verleden. De belangrijkste periodes en stromingen van de (westerse) kunstgeschiedenis passeren de revue aan de hand van powerpoints, vergezeld van mooie achtergrondverhalen en duidelijke uitleg. Natuurlijk is er ook voldoende ruimte voor uw vragen.

Of u nou start met 10 lessen Basiscursus I (van prehistorie tot renaissance) óf 10 lessen Basiscursus II  (Van renaissance tot moderne tijd), dat maakt niet uit. U begint in ieder geval aan een spannende en interessante reis door de tijd. Na het volgen van de basiscursus heeft u kennis gemaakt met de belangrijkste stromingen uit de westerse kunstgeschiedenis.

In de Basiscursus Van prehistorie tot renaissance starten we met de prehistorische grotschilderingen van Altamira en Lascaux.  Via de oude Egyptenaren, Mesopotamiërs, Grieken en Romeinen, belanden we aan het eind van deze reeks bij de kunst van de middeleeuwen. De zogenaamde ‘Vlaamse Primitieven’ markeren de overgang naar de nieuwe tijd.

najaar 2019 – Basiscursus II: van renaissance tot moderne tijd

De Basiscursus Van Renaissance tot moderne tijd is gepland voor het najaar van 2019.Cursus en Training Noord-Limburg, Venray, Horst, Sevenum, Oostrum, Overloon, Deurne, Boxmeer, moderne kunst, kunstgeschiedenis

We beginnen dan met de ‘nieuwe tijd’ die aanbreekt met de renaissance. Van Florence en Rome reizen we naar Parijs, de Nederlanden en Spanje, waar prachtige voorbeelden van barokkunst te ontdekken zijn. Via de 19e eeuwse  romantiek komen we tenslotte uit in onze eigen tijd.

Deze cursus sluit aan op de Basiscursus: van prehistorie tot nieuwe tijd, maar is los daarvan te volgen.

Locatie cursus

De cursuslocatie is gelegen nabij het centrum van Venray en gemakkelijk bereikbaar. Er is voldoende parkeergelegenheid. Omdat  niet alle cursussen van Cursus en Training Noord-Limburg op dezelfde locatie worden gegeven, ontvangt u na inschrijving de exacte cursuslocatie.


Inschrijfformulier cursus Kunstgeschiedenis

 • Inschrijven verplicht tot betaling van het cursusgeld! Zie Algemene Voorwaarden.
 • Na inschrijving ontvangt u een mail met alle informatie over de cursus en de factuur, dat kan soms enige tijd duren.
 • Door versturen verklaart u zich akkoord met inschrijven voor de cursus en het ontvangen van de nieuwsbrief.
[contact-form-7 404 "Not Found"]

Belangrijk

 • De genoemde prijs is de prijs zonder eventuele extra kosten te betalen aan de docent, zoals vermeld bij de cursusinformatie.
 • Na inschrijving op een cursus zijn de Algemene Voorwaarden van toepassing.
 • U kunt zich niet online inschrijven als u niet over een e-mailadres beschikt.
 • Inschrijven verplicht tot betaling van het cursusgeld! (zie algemene voorwaarden).
 • Na inschrijving ontvangt u tevens de nieuwsbrief, zodat u op de hoogte blijft. Wenst u die niet meer te ontvangen, dan kunt u zich bij de eerste nieuwsbrief heel eenvoudig uitschrijven.
 • Verwerking van persoonsgegevens geschiedt conform de regelgeving van de AVG.

Let op! Na verzending van het ingevulde inschrijfformulier aan Cursus en Training Noord-Limburg, ontvangt u een bevestigingsmail. In die email staat onder meer informatie over: betaling, het cursusmateriaal en waar u dat kunt bestellen. Hou dus na het verzenden van uw inschrijfformulier uw email in de gaten! Controleer ook uw spambox.

 

 

 

 

 

 

 

* De foto’s op deze pagina zijn afkomstig van Wikipedia.